Rule 7 · USPA Rulebook 2026

Host tournament committee

The committee that runs every event and has the last word whenever the umpires are not in charge.

  1. 7

    Role

    A Host Tournament Committee, as set forth in USPA Tournament Conditions Section VII, will conduct all USPA and Club Events. The Host Tournament Committee shall be responsible for all aspects of the event including scheduling, conducting the draw, appointment of officials, providing all facilities and equipment needed by the officials to conduct the event, and resolution of all questions which arise at times other than when the Umpire is in charge. Any conflict between these Rules and Tournament Conditions Section VII concerning the responsibilities of the Host Tournament Committee for a USPA Event shall be resolved in favor of Tournament Conditions Section VII. (Note: The considerations under these Rules that the Host Tournament Committee should address before an event commences are printed in blue ink. See Rule 2.c Interpretation (player eligibility); Rule 11.b (variances in Club Events); Rule 12.b (safety side zone); Rule 17.b (round robin procedures); Rule 19.d (whether on handicap or flat); Alternative Rule 26.h (dangerous riding/ride-offs); Rule 33.b(1)(ii) (penalty box location); Rule 37 (Penalty 3) (undefended or defended Penalty 3). See also Optional Tournament Conditions X (re Rule 2.d); XI (re Rule 26A); XII (re Rule 19); XIII (re Rule 2.a); XIV (re Rule 14.b).)

  2. 7a

    Members

    The Host Tournament Committee shall consist of three or more individuals who shall be clearly identified to all participants.

  3. 7b

    Spokesperson

    The Host Tournament Committee may designate any individual to represent the Host Tournament Committee in communicating with the participants.

  4. 7c

    Eligibility

    The Host Tournament Committee, or its representative, shall determine the eligibility of all players and teams.

  5. 7d

    Penalties and discipline

    The Host Tournament Committee may impose penalties, including Penalty 9, and may initiate disciplinary action as provided in the Association’s Sport-Related Conduct Violation Procedures, Part I of the Association’s Disciplinary Procedures Policy.

  6. 7e

    Final authority

    The authority of the Host Tournament Committee, or its representative, is final and subject only to the authority of the USPA Board of Governors and the provisions of the Association’s Sport Protest Procedures, Part III of the Association’s Disciplinary Procedures Policy.